Odżywianie
w czasie ciąży jest bardzo ważne, gdyż teraz nie dbamy
tylko o siebie, ale również o dziecko, które w nas się
rozwija. Jeżeli zawsze dbałyśmy, o to co jemy, to praktycznie
nasza dieta nie zmieni się. Ważne jest, aby dostarczyć
maleństwu wraz z dietą wszystkich niezbędnym składników
odżywczych.
|
|
Białko,
witaminy, mikroelementy to wszystko musi zawierać twoja
dieta. Twoje zapotrzebowanie na kalorie wzrasta pomału,
ponieważ na początku ciąży dzidziuś jest mały. Początkowo
wystarczy dodatkowe 300 kalorii, zaś w drugiej połowie
ciąży zapotrzebowanie to wzrasta do 500 kalorii. Pamiętaj,
że podczas tych dziewięciu miesięcy powinnaś przytyć
od 10 do 16 kilogramów - nie więcej. Każdy dodatkowy
kilogram jest niebezpieczny i nie wskazany.
|
|
Najlepiej
spożywać posiłki nieobfite, w ilości od 5 do 6 dziennie.
Zrezygnuj z pikantnych i ciężkostrawnych
dań. Pij dużo wody mineralnej niegazowanej, ziółek
np. rumianku, mięty i oczywiście dużo soków owocowych
i warzywnych oraz mleka.
Najważniejsze i potrzebne składniki odżywcze dla przyszłej mamy to : |
WAPŃ |
 Jest
niezbędnym budulcem układu kostnego. Dziecko prawidłowo
rozwija się i prawidłowo kształtuje się jego układ nerwowy.
Znajdziesz go w nabiale: mleko chude, jogurt chudy, żółty ser i twaróg, w zielonolistnych
warzywach, pomarańczach, morelach (zwłaszcza suszonych), soji i rybach.
Zapotrzebowanie dzienne : 1200 miligramów |
ŻELAZO |
 Jest
składnikiem hemoglobiny, która dostarcza tkankom tlenu.
Nie dopuści do anemii twojej i dziecka. Żelazo wzmacnia
organizm przed infekcjami.
Znajdziesz je w: podrobach tj. wątróbce, nerkach, ozorkach i innych, chudym mięsie,
kapuście, szpinaku, warzywach strączkowych, suszonych owocach, pieczywie i w
kaszach.
Zapotrzebowanie dzienne : 30 miligramów |
BIAŁKO |
 To
budulec niezbędny do powstawania nowych komórek.
Znajdziesz je w: mleku i jego przetworach, mięsie chudym, rybach, jajach i warzywach
strączkowych.
Zapotrzebowanie dzienne : 90 gramów |
KWAS
FOLIOWY ( witamina B9 ) |
Jest
niezbędna do tego, aby u dziecka rozwinęła się prawidłowo
cewa nerwowa tj. mózg i rdzeń kręgowy. Kobiety powinny
od 1 do 3 miesięcy przed planowaną ciążą zażywać tą
witaminę. Obecność tego kwasu  sprawia, że organizm
prawidłowo wchłanianie
i wykorzystuje dostarczane żelazo.
Znajdziesz je w: drożdżach, zielonolistnych warzywach, a szczególnie w szpinaku
i sałacie; podrobach, w pomarańczach, burakach, soczewicy, nasionach słonecznika
i suszonych owocach.
Zapotrzebowanie dzienne : 800 mikrogramów |
CYNK |
 Odpowiada za prawidłowy rozwój umysłowy dziecka jak i
również za prawidłowy rozwój wagowy. Jest niezbędny przy
prawidłowym przyswajaniu kwasu foliowego. Wpływa na dobry
stan skóry dziecka i matki.
Znajdziesz go w: podrobach, mięsie, pestkach dyni i
słonecznika, w orzechach, kiełkach pszenicy.
Zapotrzebowanie dzienne : 15 miligram |
WITAMINA
C |
 Odpowiada
za prawidłową funkcjonowanie wszystkich tkanek oraz naczyń
krwionośnych. Pomaga w zwalczaniu wirusów i bakterii
chorobotwórczych.
Znajdziesz ją w: owocach (truskawki, kiwi, czarne porzeczki, grejpfruty, pomarańcze),
papryce, kapuście, natce pietruszki.
Zapotrzebowanie dzienne : 1 gram |
|