ciąża
 
Poradniki
- Poznaj swoje ciało
- Zdrowie
- Dziecko
- Uroda
- Kuchnia
 
- I trymestr
- II trymestr
- III trymestr
- ochrona życia
- higiena ciąży
- odżywianie w ciąży
 

CIĄŻA - ODŻYWIANIE W CZASIE CIĄŻY


Odżywianie w czasie ciąży jest bardzo ważne, gdyż teraz nie dbamy tylko o siebie, ale również o dziecko, które w nas się rozwija. Jeżeli zawsze dbałyśmy, o to co jemy, to praktycznie nasza dieta nie zmieni się. Ważne jest, aby dostarczyć maleństwu wraz z dietą wszystkich niezbędnym składników odżywczych.

ciąża

Białko, witaminy, mikroelementy to wszystko musi zawierać twoja dieta. Twoje zapotrzebowanie na kalorie wzrasta pomału, ponieważ na początku ciąży dzidziuś jest mały. Początkowo wystarczy dodatkowe 300 kalorii, zaś w drugiej połowie ciąży zapotrzebowanie to wzrasta do 500 kalorii. Pamiętaj, że podczas tych dziewięciu miesięcy powinnaś przytyć od 10 do 16 kilogramów - nie więcej. Każdy dodatkowy kilogram jest niebezpieczny i nie wskazany.

ciąża

Najlepiej spożywać posiłki nieobfite, w ilości od 5 do 6 dziennie. Zrezygnuj z pikantnych i ciężkostrawnych dań. Pij dużo wody mineralnej niegazowanej, ziółek np. rumianku, mięty i oczywiście dużo soków owocowych i warzywnych oraz mleka.
Najważniejsze i potrzebne składniki odżywcze dla przyszłej mamy to :

WAPŃ
ciążaJest niezbędnym budulcem układu kostnego. Dziecko prawidłowo rozwija się i prawidłowo kształtuje się jego układ nerwowy.

Znajdziesz go w nabiale: mleko chude, jogurt chudy, żółty ser i twaróg, w zielonolistnych warzywach, pomarańczach, morelach (zwłaszcza suszonych), soji i rybach.
Zapotrzebowanie dzienne : 1200 miligramów

ŻELAZO
Jest składnikiem hemoglobiny, która dostarcza tkankom tlenu. Nie dopuści do anemii twojej i dziecka. Żelazo wzmacnia organizm przed infekcjami.
Znajdziesz je w: podrobach tj. wątróbce, nerkach, ozorkach i innych, chudym mięsie, kapuście, szpinaku, warzywach strączkowych, suszonych owocach, pieczywie i w kaszach.
Zapotrzebowanie dzienne : 30 miligramów

BIAŁKO
To budulec niezbędny do powstawania nowych komórek.

Znajdziesz je w: mleku i jego przetworach, mięsie chudym, rybach, jajach i warzywach strączkowych.

Zapotrzebowanie dzienne : 90 gramów

KWAS FOLIOWY ( witamina B9 )
Jest niezbędna do tego, aby u dziecka rozwinęła się prawidłowo cewa nerwowa tj. mózg i rdzeń kręgowy. Kobiety powinny od 1 do 3 miesięcy przed planowaną ciążą zażywać tą witaminę. Obecność tego kwasu sprawia, że organizm prawidłowo wchłanianie i wykorzystuje dostarczane żelazo.

Znajdziesz je w: drożdżach, zielonolistnych warzywach, a szczególnie w szpinaku i sałacie; podrobach, w pomarańczach, burakach, soczewicy, nasionach słonecznika i suszonych owocach.
Zapotrzebowanie dzienne : 800 mikrogramów

CYNK
Odpowiada za prawidłowy rozwój umysłowy dziecka jak i również za prawidłowy rozwój wagowy. Jest niezbędny przy prawidłowym przyswajaniu kwasu foliowego. Wpływa na dobry stan skóry dziecka i matki.
Znajdziesz go w: podrobach, mięsie, pestkach dyni i słonecznika, w orzechach, kiełkach pszenicy.
Zapotrzebowanie dzienne : 15 miligram

WITAMINA C
Odpowiada za prawidłową funkcjonowanie wszystkich tkanek oraz naczyń krwionośnych. Pomaga w zwalczaniu wirusów i bakterii chorobotwórczych.

Znajdziesz ją w: owocach (truskawki, kiwi, czarne porzeczki, grejpfruty, pomarańcze), papryce, kapuście, natce pietruszki.
Zapotrzebowanie dzienne : 1 gram
Polecamy
1. I trymest >>>
ciąża
2. Odżywianie w ciąży >>>
3. Badania po porodzie >>>
5. Kąpiel niemowlęcia >>>
Reklama
Noclegi
Verakom

 

Serwis ten ma charakter edukacyjny, nie konsultacyjny.Wydawcy serwisu nie mogą ponosić odpowiedzialności
za błędy ani żadnych konsekwencji wynikających z zastosowania informacji zawartych w tym serwisie.