Poradniki
- Poznaj swoje ciało
- Zdrowie
- Dziecko
- Uroda
- Kuchnia
Kuchnia
-
 
  Karp z grzybami
  Ciupka z grochem
  Pierogi z jabłkami
  Pierogi z kapustą
  Pierogi z mięsem
  Pierogi ruskie
  Pierogi ze śliwami
  Uszka
  Zupa - barszcz
  Zupa cebulowa
  Zupa piwna
  Zupa - żur
-
-
-
-
-
PIEROGI Z JABŁKAMI

Porcja dla 4 osób.
Ciasto:
maka,
jajo
letnia woda
sól

350 g
1 szt.
ok. 125 ml
szczypta
Farsz:
jabłka
cukier

500 g
50 g
Inne:
masło do polania gotowych pierogów
1 łyżka tartej bulki lub 30 g cukru zmieszanego z cynamonem,
250 ml śmietany do polania gotowych pierogów


Zagnieść ciasto na pierogi. Podzielić na 2 lub więcej części, przykryć, by nie obsychało. Przygotować farsz: jabłka umyć, obrać ze skórki, podzielić na cząstki, usunąć gniazda nasienne, utrzeć na grubej tarce. Wymieszać z cukrem. Ciasto rozwałkować cienko, wykroić kwadraciki o boku ok. 4-5 cm .
Nałożyć farsz, zlepić brzegi, po czym zlepić przeciwległe rogi pierogów. Gotować w osolonym wrzątku. Kiedy wypłyną, odkryć, dogotować na średnim ogniu 1-2 min. Wyjąc łyżką cedzakowa, osączyć, przełożyć na półmisek. Podawać z masłem zrumienionym z bulka lub z cukrem wymieszanym z cynamonem. Osobno podąć gęsta śmietanę.
Polecamy
1. Pączki drożdżowe >>>
2. Sernik na zimno >>>
3. Chrust >>>
4. Zupa piwna >>>
5. Zrazy nadziewane >>>
6. Kurczak po polsku >>>
Reklama

 

Serwis ten ma charakter edukacyjny, nie konsultacyjny.Wydawcy serwisu nie mogą ponosić odpowiedzialności
za błędy ani żadnych konsekwencji wynikających z zastosowania informacji zawartych w tym serwisie.