Poradniki
- Poznaj swoje ciało
- Zdrowie
- Dziecko
- Uroda
- Kuchnia
Kuchnia
-
 
  Karp z grzybami
  Ciupka z grochem
  Pierogi z jabłkami
  Pierogi z kapustą
  Pierogi z mięsem
  Pierogi ruskie
  Pierogi ze śliwami
  Uszka
  Zupa - barszcz
  Zupa cebulowa
  Zupa piwna
  Zupa - żur
-
-
-
-
-
PIEROGI Z MIĘSEM

Porcja dla 4 osób.
Ciasto:
maka,
jajo
letnia woda
sól

350 g
1 szt.
ok. 125 ml
szczypta
Farsz:
gotowanea wołowina słonina
czerstwa bułka
cebula
masło lub smalec
rosół
sól, pieprz

350 g
100 g
40 g
1 szt.średnia
40 g
2 łyżki
do smaku
Inne:
masło do polania pierogów lub stopiona słonina.


Zagnieść ciasto na pierogi. Następnie podzielić na 2 części, przykryć, by nie obsychało. Namoczyć bułkę w przegotowanej wodzie lub w mleku. W niewielkiej ilości wody ugotować słoninę (ok. 20
min.).Następnie przygotować farsz: namoczona bułkę odcisnąć. Cebule posiekać drobno, przesmażyć na złoty kolor. Zemleć w maszynce mięso razem z cebulą, podgotowaną słoninę i bulkę. Przełożyć do naczynia.
Dodać pieprz i sól do smaku, wymieszać. Ciasto rozwałkować cienko. Wyciąć krążki średnicy 6-7 cm (np. szklanką). Na każdy krążek nałożyć płaską łyżeczkę farszu. Pierożki złożyć na pól i zlepić. Gotować w dużej ilości osolonego wrzątku, najpierw pod przykryciem, a gdy wypłyną, zdjąć pokrywkę i dogotować (ok. 2-3 min).
Wyjąć łyżką cedzakowa, osączyć, przełożyć na ogrzany półmisek. Podawać polanę masłem lub skwarkami.
Mięso na pierogi może być mieszane, gotowana wołowina z rosołu i kawałek pieczeni wieprzowej. Wtedy nie dodawać do farszu słoniny. Pierogi te można również podawać z sosem beszamelowym lub bardzo gęstym sosem bulionowym.

Polecamy
1. Pączki drożdżowe >>>
2. Sernik na zimno >>>
3. Chrust >>>
4. Zupa piwna >>>
5. Zrazy nadziewane >>>
6. Kurczak po polsku >>>
Reklama

 

Serwis ten ma charakter edukacyjny, nie konsultacyjny.Wydawcy serwisu nie mogą ponosić odpowiedzialności
za błędy ani żadnych konsekwencji wynikających z zastosowania informacji zawartych w tym serwisie.