Poradniki
- Poznaj swoje ciało
- Zdrowie
- Dziecko
- Uroda
- Kuchnia
Kuchnia
-
 
  Karp z grzybami
  Ciupka z grochem
  Pierogi z jabłkami
  Pierogi z kapustą
  Pierogi z mięsem
  Pierogi ruskie
  Pierogi ze śliwami
  Uszka
  Zupa - barszcz
  Zupa cebulowa
  Zupa piwna
  Zupa - żur
-
-
-
-
-
PIEROGI ZE ŚLIWKAMI

Porcja dla 4 osób.
Ciasto:
maka,
jajo
letnia woda
sól

350 g
1 szt.
ok. 125 ml
szczypta
Farsz:
suszone śliwki
cukier

400-500 g
40 g
Inne:
masło do polania pierogów
1 łyżka tartej bulki
1 łyżka cukru (niekoniecznie)
250 ml śmietany.


Duże, dorodne śliwki, najlepiej kalifornijskie, umyć w cieplej wodzie, osączyć, posypać cukrem, podlać kilkoma łyżkami wody. Dusić na parze (w ten sposób zachowają soczystość). Kiedy już się rozwiną i zmiękną (po 15-20
min), odstawić z ognia. Zagnieść ciasto na pierogi,. Rozwałkować cienko, wykroić krążki dostosowane wielkością do śliwek. Na krążki położyć po 1 śliwce, złożyć na pól, starannie zlepić brzegi. Gotować w osolonym wrzątku. Po wypłynięciu odkryć, zmniejszyć ogień, dogotować (2-3 min). Wyjąć łyżką cedzakowa, osączyć, przełożyć na półmisek. Podawać ciepłe, palone zrumienionym masłem z tarta bulka. Jeśli są za kwaśne, posypać cukrem. Osobno podąć gęstą śmietanę.
Nadzienie ze świeżych śliwek (węgierek): śliwki opłukać, wydrylować, do każdej włożyć odrobinę cukru i 1 obrany ze skórki migdal. Wkładać po 1 śliwce do pieroga.
Polecamy
1. Pączki drożdżowe >>>
2. Sernik na zimno >>>
3. Chrust >>>
4. Zupa piwna >>>
5. Zrazy nadziewane >>>
6. Kurczak po polsku >>>
Reklama

 

Serwis ten ma charakter edukacyjny, nie konsultacyjny.Wydawcy serwisu nie mogą ponosić odpowiedzialności
za błędy ani żadnych konsekwencji wynikających z zastosowania informacji zawartych w tym serwisie.