Poradniki
- Poznaj swoje ciało
- Zdrowie
- Dziecko
- Uroda
- Kuchnia
Kuchnia
-
 
  Karp z grzybami
  Ciupka z grochem
  Pierogi z jabłkami
  Pierogi z kapustą
  Pierogi z mięsem
  Pierogi ruskie
  Pierogi ze śliwami
  Uszka
  Zupa - barszcz
  Zupa cebulowa
  Zupa piwna
  Zupa - żur
-
-
-
-
-
USZKA DO BARSZCZU

Porcja dla 4 osób.
Ciasto:
maka,
jajo
letnia woda
sól

1500 g
1 szt.
ok. 125 ml
szczypta
Farsz:
suszone grzyby
cebula
masło
jajko
tarta bułka
sól, pieprz

60 g
1 szt.
40 g
1 szt.
1 łyżka
do smaku


Grzyby dokładnie umyć, zalać niewielka ilością wody, moczyć 5-6 godz. Gotować w tej samej wodzie, aż będą miękkie (ok. 50 min). Wyjąć, osączyć, posiekać bardzo drobno. Wywar zachować. Cebule obrać, drobno posiekać. Przygotować ciasto: mąkę przesiać, dodać jajo, sól i, stopniowo wlewając wodę, zarobić ciasto nożem, a potem zagnieść rękoma. Podzielić na 2 części, przykryć ściereczką, aby nie obeschło.
Przygotować farsz: drobno posiekana cebule i grzyby przesmażyć na maśle. Dodać jajo, tarta bułkę, pieprz, sól. Starannie wymieszać, ostudzić.
Ciasto rozwałkować cienko, pokroić na kwadraty o boku 4 cm. Na każdy położyć kulkę farszu, zlepić. Gotować w osolonym wrzątku pod przykryciem. Gdy wypłyną, zamieszać, odkryć i dogotować (1-2 min). Wyjąć łyżką cedzakowa, osączyć.
Uszka podawać z czerwonym barszczem, lub z rosołem lub z czystą zupą grzybową.
Polecamy
1. Pączki drożdżowe >>>
2. Sernik na zimno >>>
3. Chrust >>>
4. Zupa piwna >>>
5. Zrazy nadziewane >>>
6. Kurczak po polsku >>>
Reklama

 

Serwis ten ma charakter edukacyjny, nie konsultacyjny.Wydawcy serwisu nie mogą ponosić odpowiedzialności
za błędy ani żadnych konsekwencji wynikających z zastosowania informacji zawartych w tym serwisie.