Poradniki
- Poznaj swoje ciało
- Zdrowie
- Dziecko
- Uroda
- Kuchnia
Kuchnia
-
 
  Karp z grzybami
  Ciupka z grochem
  Pierogi z jabłkami
  Pierogi z kapustą
  Pierogi z mięsem
  Pierogi ruskie
  Pierogi ze śliwami
  Uszka
  Zupa - barszcz
  Zupa cebulowa
  Zupa piwna
  Zupa - żur
-
-
-
-
-
ŻUR

Porcja dla 5 osób.
kości
śmietana
włoszczyzna
tłuszcz
żur
chrzan
woda
czosnek
kiełbasa
sól , pieprz
jaja
mąka pszenna
zielona pietruszka
500 g
150 g
250 g
40 g
0,5l
25 g
2 l
1 ząbek
200 g
do smaku
5 szt.
15 g


Z kości i włoszczyzny ugotować wywar, dodać żur i zagotować. Kiełbasę pokrajać w drobną kostkę i przysmażyć na tłuszczu, dodać do zupy, zagotować. Dodać czosnek roztarty z solą i tarty lub skrobany chrzan. Solą i pieprzem doprawić do smaku. Podawać z ugotowanym na twardo jajem lub ziemniakami, posypując porcję zupy zieloną pietruszką.
Polecamy
1. Pączki drożdżowe >>>
2. Sernik na zimno >>>
3. Chrust >>>
4. Zupa piwna >>>
5. Zrazy nadziewane >>>
6. Kurczak po polsku >>>
Reklama

 

Serwis ten ma charakter edukacyjny, nie konsultacyjny.Wydawcy serwisu nie mogą ponosić odpowiedzialności
za błędy ani żadnych konsekwencji wynikających z zastosowania informacji zawartych w tym serwisie.