Poradniki
- Poznaj swoje ciało
- Zdrowie
- Dziecko
- Uroda
- Kuchnia
Kuchnia
-
  Kuchnia francuska
  Kuchnia polska
-
-
-
-
-
-
 
KUCHNIA POLSKA

Kuchnia polska słynie od dawna z przyrządzania smakowitych potraw z mięs, ryb, drobiu, warzyw i kasz oraz z wielu innych produktów. O różnorodności potraw decydowało bogactwo zwierzyny i dzikiego ptactwa w lasach, ryb w jeziorach i w rzekach oraz urodzaj zbóż, warzyw i owoców. Przyprawy ziołowe podnosiły walory smakowe i zapachowe przyrządzanych potraw.


Najbardziej pospolite w kuchni staropolskiej są potrawy z kasz i mąki. Gotowano z nich zawiesiste zupy (choć zup jadało się mało, stanowiły one raczej dania śniadaniowe), sporządzano potrawy na gęsto, na sypko, wypiekano i prażono w piecu, również jadano na surowo.
Warzywa gotowano w wodzie, na rosole, nadziewano, smażono i duszono. Łączono warzywa z mięsem (słynny bigos ), z kaszami, z nabiałem i grzybami. Sporządzano sałatki, a na deser podawano takie warzywa jak np. groszek zielony w strąkach.

Kuchnia staropolska słynęła również z różnorodnych dań rybnych oraz potraw z jaj . Mleko podawano pod różną postacią: napojów gorących i zimnych, galaretki i zup. Polskiej kuchni nie były też obce ostrygi, żółwie, ślimaki czy raki.

Wśród technik przyrządzania potraw, które wtedy dominowały zaliczyć trzeba pieczenie, gotowanie i duszenie.

Potrawy:
1. Zrazy nadziewane
2. Kurczak po polsku
3. Ciupka z grochem
4. Żur
5. Zupa piwna
Polecamy
1. Pączki drożdżowe >>>
2. Sernik na zimno >>>
3. Chrust >>>
4. Zupa piwna >>>
5. Zrazy nadziewane >>>
6. Kurczak po polsku >>>
Reklama

 

Serwis ten ma charakter edukacyjny, nie konsultacyjny.Wydawcy serwisu nie mogą ponosić odpowiedzialności
za błędy ani żadnych konsekwencji wynikających z zastosowania informacji zawartych w tym serwisie.