Poradniki
- Poznaj swoje ciało
- Zdrowie
- Dziecko
- Uroda
- Kuchnia
Zdrowie
 
  Białka
  Węglowodany
  Tłuszcze
 
  Witaminy
 
Wit. rozpuszczalne
w tłuszczach:
 
  wit. D
  wit. E
  wit. K
 
Wit. rozpuszczalne
w wodzie:
  wit. B1
  wit. B2
  wit. B6
  wit. B12
  wit. PP
  wit. C
 
 
WĘGLOWODANY

Węglowodany czyli cukry są źródłem energii. Składają się z węgla ( C ), wodoru ( H ), i tlenu ( O ). Węglowodany wraz z białkami potrzebne są do prawidłowego spalania tłuszczów w organizmie.
Rozróżniamy cukry proste czyli monosacharydy i wielocukry czyli polisacharydy. Każdy węglowodan zbudowany jest z cukru prostego. Wielocukry zbudowane są z wielu cząsteczek cukrów prostych.

Węglowodany     proste
są elementem każdego cukru. Najważniejszym cukrem prostym dla ustroju jest glukoza czyli cukier gronowy. Węglowodany są rozpuszczane w organizmie pod wpływem odpowiednich enzymów. Po tym procesie dopiero organizm może spalać węglowodan .
Głównym źródłem cukrów prostych są: cukier biały, wyroby cukiernicze
( torty, ciasta, masy, czekolady, cukierki ), konfitury, dżemy, napoje. Dietetycy zalecają ograniczyć spożywanie cukrów prostych do minimum na rzecz wielocukrów.
Wielocukry są zbudowane z pojedynczych cukrów prostych. Najpopularniejszym wielocukrem jest skrobia. Jest ona składnikiem mąki, ziemniaków, ryżu i kasz. Potocznie skrobie nazywamy mąką ziemniaczaną. Do węglowodanów zaliczamy również błonnik. Działa mechanicznie na jelita, tak więc jest świetnym materiałem "czyszczącym jelita" z pokarmu. Niezbędny zwłaszcza przy zaparciach. Błonnik zmniejsza również wchłanianie szkodliwych substancji przez organizm. Jest jednak trudno strawnym składnikiem dla organizmu. Nadmiar błonnika może powodować różne problemy trawienne, w tym biegunki.
Dzienne zapotrzebowanie na błonnik nie powinno przekroczyć 7 g.

Błonnik jak i inne wielocukry dostarczymy spożywając: chleb żytni, razowy, różne rodzaje kasz ( jęczmienna, gryczana), płatki owsiane, groch, fasola, orzechy, makarony i ziemniaki oraz większość jarzyn i owoców.
Tylko cukry proste mogą być wchłonięte przez organizm. Glukoza przechodząc do krwiobiegu stanowi materiał energetyczny lub może być zamieniona na glikogen.
Glikogen jest wielocukrem tzw. "skrobią zwierzęca". Zmagazynowany w tkance mięśniowej nie wraca do krwi lecz jest spalony w tkance mięśniowej lub zamieniany na kwas mlekowy.
Zgromadzony kwas mlekowy możemy odczuć po intensywnym ćwiczeniach na drugi dzień, jako ból w mięśniach. Kwas mlekowy wraca do wątroby, która z powrotem może zmienić go na glikogen.
Dzienne zapotrzebowanie na węglowodany wynosi około 450 g
Ważnym elementem dla zdrowia jest kontrola poziomu cukru we krwi. Badania glukozy są badaniami profilaktycznymi miedzy innymi przed cukrzycą. Choroba ta nie dotyczy tylko osób starczych, tak więc badania glukozy zalecane są wszystkim osobom. Skierowanie na badanie glukozy we krwi otrzymamy od lekarza rodzinnego. W przechodniach prywatnych również wykonamy to badanie.

Przy nadmiernym spożywaniu węglowodanów, organizm odkłada go jako glikogen. Inna cześć zamieniana jest na tłuszcz, który odkłada się w różnych tkankach jako materiał zapasowy. Tłuszcze spalają się tylko w obecności odpowiednich ilości białek i węglowodanów. Nadmiar białek jest przetwarzany przez organizm na glikogen ( cukier ) lub na tłuszcze, albo wydalany z ustroju.
Polecamy
1. Stan zapalny zatok >>>
2. Cholesterol >>>
3. Witamina A >>>
5. Różyczka >>>
Reklama

 

Serwis ten ma charakter edukacyjny, nie konsultacyjny.Wydawcy serwisu nie mogą ponosić odpowiedzialności
za błędy ani żadnych konsekwencji wynikających z zastosowania informacji zawartych w tym serwisie.