|
|
WĘGLOWODANY |
Węglowodany czyli cukry są źródłem energii. Składają się
z węgla ( C ), wodoru ( H ), i tlenu ( O ). Węglowodany
wraz z białkami potrzebne są do prawidłowego spalania
tłuszczów w organizmie.
Rozróżniamy cukry proste czyli monosacharydy i wielocukry
czyli polisacharydy. Każdy węglowodan zbudowany jest z
cukru prostego. Wielocukry zbudowane są z wielu cząsteczek
cukrów prostych.
|
|
Węglowodany proste są elementem
każdego cukru. Najważniejszym cukrem prostym dla ustroju
jest glukoza czyli cukier gronowy. Węglowodany są
rozpuszczane w organizmie pod wpływem odpowiednich
enzymów. Po tym procesie dopiero organizm może spalać
węglowodan .
Głównym źródłem cukrów prostych są: cukier biały, wyroby
cukiernicze
( torty, ciasta, masy, czekolady, cukierki
), konfitury, dżemy, napoje. Dietetycy zalecają ograniczyć
spożywanie cukrów prostych do minimum na rzecz wielocukrów.
|
Wielocukry są
zbudowane z pojedynczych cukrów prostych. Najpopularniejszym
wielocukrem jest skrobia. Jest ona składnikiem mąki,
ziemniaków, ryżu i kasz. Potocznie skrobie nazywamy mąką
ziemniaczaną.
Do węglowodanów zaliczamy również błonnik. Działa mechanicznie
na jelita, tak więc jest świetnym materiałem "czyszczącym
jelita" z pokarmu. Niezbędny zwłaszcza przy zaparciach.
Błonnik zmniejsza również wchłanianie szkodliwych substancji
przez organizm. Jest jednak trudno strawnym składnikiem
dla organizmu. Nadmiar błonnika może powodować różne
problemy trawienne, w tym biegunki.
Dzienne zapotrzebowanie na błonnik nie powinno przekroczyć
7 g.
Błonnik jak i inne wielocukry dostarczymy spożywając: chleb
żytni, razowy, różne rodzaje kasz ( jęczmienna, gryczana),
płatki owsiane, groch, fasola, orzechy, makarony i ziemniaki
oraz większość jarzyn i owoców. |
Tylko
cukry proste mogą być wchłonięte przez organizm. Glukoza
przechodząc do krwiobiegu stanowi materiał energetyczny
lub może być zamieniona na glikogen.
Glikogen jest wielocukrem tzw. "skrobią zwierzęca".
Zmagazynowany w tkance mięśniowej nie wraca do krwi lecz
jest spalony w tkance mięśniowej lub zamieniany na kwas
mlekowy.
Zgromadzony kwas mlekowy możemy odczuć po intensywnym ćwiczeniach
na drugi dzień, jako ból w mięśniach. Kwas mlekowy wraca
do wątroby, która z powrotem może zmienić go na glikogen.
|
Dzienne
zapotrzebowanie na węglowodany wynosi około 450 g |
Ważnym
elementem dla zdrowia jest kontrola poziomu cukru we
krwi. Badania glukozy są badaniami profilaktycznymi
miedzy innymi przed cukrzycą. Choroba ta nie dotyczy
tylko osób starczych, tak więc badania glukozy zalecane
są wszystkim osobom. Skierowanie na badanie glukozy
we krwi otrzymamy od lekarza rodzinnego. W przechodniach
prywatnych również wykonamy to badanie.
Przy nadmiernym
spożywaniu węglowodanów, organizm odkłada go jako glikogen.
Inna cześć zamieniana jest na tłuszcz,
który odkłada się w różnych tkankach jako materiał zapasowy.
Tłuszcze
spalają się tylko w obecności odpowiednich ilości białek
i węglowodanów. Nadmiar białek jest przetwarzany przez
organizm na glikogen ( cukier ) lub na tłuszcze, albo
wydalany z ustroju.
|
|
 |
|
|
 |
|
|