|
|
TŁUSZCZE |
Tłuszcze
są głównym źródłem energii, która jest potrzebna do życia
i prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ilość tłuszczu
jaką nasz organizm może przyswoić zależy od ilości spożywanego
białka i węglowodanów. Nadmiar tłuszczu gromadzi się
w organizmie jako tłuszcz własny człowieka.
Tłuszcze składają się z węgla ( C ), wodoru ( H ) i tlenu ( O ).
Ulegają rozkładowi w jelicie cienkim na kwasy tłuszczowe i glicerynę.
|
|
Tłuszcze
dzielimy na tłuszcze nasycone i nienasycone, na tłuszcze
pochodzenia zwierzęcego i tłuszcze pochodzenia roślinnego.
|
|
Tłuszcze nasycone podnoszą
poziom cholesterolu we krwi, zwiększają również krzepliwość
krwi podnosząc
tym ryzyko miażdżycy tętnic, a tym samym zachorowania
na zawał serca. Tłuszcze nasycone dostarczamy wraz
z pożywieniem pochodzenia zwierzęcego np.: masło, śmietana,
mięso szczególnie czerwone, kiełbasy, jaja. Znajdują
się również w ciastkach , słodyczach, czekoladzie i
w
produktach smażonych. Nie można oczywiście wykluczyć
całkowicie tych potraw z dziennej diety, chociażby
dlatego, że są cennym źródłem witamin rozpuszczanych
w tłuszczach
(A, D, E i K), ale należy spożywać je z umiarem. Możemy
spożyć np. mleko o mniejszej zawartości tłuszczu, podobnie
śmietanę czy jogurty. |
Tłuszcze nienasycone obniżają
poziom cholesterolu we krwi, a tym samym obniżają ryzyko
występowania
chorób naczyniowych. Są więc niezbędnymi tłuszczami dla
prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Niezbędne
nienasycone kwasy tłuszczowe są konieczne do prawidłowego
przebiegu wszystkich procesów w organizmie. Szczególnie
do utrzymania prawidłowego stanu skóry oraz do prawidłowej
przemiany wodnej i tłuszczowej. Nienasycone kwasy tłuszczowe
maja również istotne działanie w zapobieganiu arteriosklerozy.
Znajdziemy je w takich produktach jak: owoce, warzywa,
drób, ryby, oleje roślinne ( kukurydziany, słonecznikowy,
sojowy, oliwkowy, rzepakowy). Nienasycone kwasy tłuszczowe
dostarczymy przede wszystkim z pożywieniem pochodzenia
roślinnego.
Dzienne zapotrzebowanie na tłuszcze wynosi około 60
g.
|
|
 |
|
|
 |
|
|