Witamina C to inaczej kwas askorbinowy lub dehydroaskorbinowy.
Wrażliwa jest na utlenianie (rozkłada się do produktów
nieczynnych biologicznie). Wit.C ma ogromne znaczenie
dla organizmu.
Ułatwia gojenie się ran, złamań, hamuje tworzenie się
sińców, powstawanie krwotoków i krwawień dziąseł.
Dzięki
niej zdrowe komórki stają się odporne na zakażenia
i uszkodzenia.
|
|
Witamian
C podnosi odporność organizmu na choroby, szczególnie
w okresach przeciążenia fizycznego. Hamuje działalność
wolnych rodników. Dlatego też dodaje się ją do wielu
kremów i środków kosmetycznych, które pojędrniają
skórę i zapobiegają jej wiotczeniu.
|
|
WITAMINA
C ( kwas askorbinowy )
|
Dzienne zapotrzebowanie |
3-18
g |
Źródła pokarmowe |
Świeże
warzywa i owoce cytrusowe (cytryny, pomarańcze,
grejpfruty),
kiwi, melony, ananasy, jak i rodzime czarne
oraz czerwone porzeczki, truskawki, jagody
czarnego
bzu, maliny, jeżyny. Jest jej dużo w brukselce,
kapuście, kalafiorze, rzepie, cebuli, szpinaku,
brokułach, groszku zielonym, kalarepie, szparagach.
Znajduje się też w jabłkach, ziarnach soi,
ziemniakach, pomidorach, karczochach. |
Rola w organizmie |
Zapewnia sprawne
funkcjonowanie układu krwionośnego.Reguluje produkcję
cholesterolu w wątrobie. Jest przeciwutleniaczem.
Podnosi odporność organizmu. |
Awitaminoza |
Szkorbut, wypadanie
zębów, krwawienie dziąseł, złe gojenie się
ran. Osłabienie fizycznie.
|
Hiperwitaminoza |
Może wywoływać dolegliwości
żołądka, nudności, biegunkę, wymioty, wysypkę
skórną, a u osób mających problemy z nerkami
przyspieszać tworzenie się kamieni, a nawet obniżać
odporność u dzieci. |
|
|
|