Doskonałość
karmienia piersią polega na tym, że jakość
i ilość pokarmu dostosowują się do potrzeb dziecka.
Na początku karmienia mleko jest rozrzedzone, przez
co gasi pragnienie i przygotowuje
organizm do właściwego posiłku. W miarę karmienia
staje się ono coraz bardziej gęste, zaspokajając
w ten sposób apetyt maleństwa.
Jeśli twoje piersi są bardzo nabrzmiałe, możesz
odciągnąć mleko i zamrozić je. Dzięki temu dziecko
będzie miało pokarm na czas twojej nieobecności.
Mleko przechowuje się bardzo dobrze, gdyż zawiera
białe ciałka krwi oraz białka odpornościowe, mogące
niszczyć mikroby. Czas przechowywania w lodówce wynosi
10 godzin, a w przypadku zamrożenia - nawet do kilku
tygodni.
W celu odciągniecia pokarmu należy ułożyć palce dłoni
wokół piersi i przesuwać od brodawki na zewnątrz
lekko uciskając. Następnie ucisnąć pierś w okolicy
otoczki. Wykonać ćwierć obrotu dłonią i ponownie
uciśnij. Powtarzaj te ruchy, aż do wykonania całego
obrotu.
Obecnie
na rynku można kupić odciągacze, które pomagają
mamom w odciąganiu mleka.
Pamiętać tu jednak należy o
nienagannej higienie.
Przed użyciem odciągacz należy dokładnie umyć, wyparzyć
i dopiero użyć.