wołowina
bez kości pieprz, sól
cebula
grzyby suszone
chleb razowy
mąka pszenna
tłuszcz
750g
do
smaku
100g
15g
30g
20g
50g
Nadzienie:
cebula
tłuszcz
chleb razowy (czerstwy)
masło
sól i pieprz
150g
30g
50g
30g
do smaku
Mięso umyć, pokrajać w plastry w poprzek
włókien, rozbić na cienkie płaty, oprószyć
solą i pieprzem. Przygotować nadzienie:
cebulę pokrajać w drobną kostkę, przysmażyć
na tłuszczu, chleb zetrzeć na tarce, wymieszać
z cebulą i roztartym masłem, doprawić solą
i pieprzem do smaku. Płaty mięsa smarować
nadzieniem, zwijać ciasno w rulony (spiąć
wykałaczką), oprószyć mąką, obrumienić
na tłuszczu. Zrazy ułożyć w rondlu, podlać
wywarem z grzybów, posypać utartym chlebem,
dodać ugotowane i pokrajane w paski grzyby,
dusić do miękkości. Podawać z kaszami na
sypko lub ziemniakami.
Serwis ten ma charakter
edukacyjny, nie konsultacyjny.Wydawcy serwisu nie mogą ponosić odpowiedzialności
za błędy ani żadnych konsekwencji wynikających z zastosowania informacji zawartych
w tym serwisie.