Poradniki
- Poznaj swoje ciało
- Zdrowie
- Dziecko
- Uroda
- Kuchnia
Kuchnia
-
 
  Karp z grzybami
  Ciupka z grochem
  Pierogi z jabłkami
  Pierogi z kapustą
  Pierogi z mięsem
  Pierogi ruskie
  Pierogi ze śliwami
  Uszka
  Zupa - barszcz
  Zupa cebulowa
  Zupa piwna
  Zupa - żur
-
-
-
-
-
BARSZCZ CZERWONY

KWAS BURACZANY:
buraki
chleb razowy
czosnek
pieprz i ziele angielskie
liść laurowy
cukier
1 kg
1 kromka
2 ząbki
po 4 ziarna
1 listek
1 łyżeczka
 
BARSZCZ :
buraki
marchewka
pietruszka
seler
por
cebula
suszone grzyby
czosnek
świeży chrzan
liść laurowy
pieprz i ziele angielskie
sól,cukier lub miód
sok z 1/2 cytryny lub kieliszek czerwonego wytrawnego wina
0,5 kg
2 szt.
1 szt.
1/2 szt.
1 szt.
2 szt.
8 dag
2 ząbki
1 łyżeczka
2 listki
po 2 ziarna
do smaku


Kwas buraczany:
Buraki obrać, umyć i pokroić w cienkie plastry. Włożyć do szklanego słoja lub kamiennego garnka, dodać obrany czosnek, pieprz i ziele angielskie, listek laurowy, cukier i zalać letnią przegotowaną wodą, tak aby przykryła buraki. Na wierzch położyć kromkę razowego chleba. Słój przykryć gazą i pozostawić w ciepłym miejscu 4-5 dni. Następnie zebrać z powierzchni pianę i przelać kwas do butelek.
Barszcz:
Buraki obrać, umyć, pokroić w plastry. Warzywa oczyścić i umyć. Cebulę obrać i przekroić. Wszystkie warzywa włożyć do garnka i zalać 2 l wrzącej wody. Dodać ziele angielskie, pieprz i listek laurowy. Posolić i gotować 20-30 min na małym ogniu. Grzyby umyć, namoczyć na 6-8 godz. w przegotowanej wodzie, a następnie ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyły. Gdy grzyby i warzywa będą miękkie, przecedzić oba wywary i połączyć. Dodać kwas buraczany w proporcji 1:1. Barszcz podgrzać, ale już nie gotować. Doprawić solą i cukrem. Dodać sok z cytryny lub wino. Tuż przed podaniem dodać sparzony chrzan i zmiażdżony czosnek. Podawać z uszkami.
Polecamy
1. Pączki drożdżowe >>>
2. Sernik na zimno >>>
3. Chrust >>>
4. Zupa piwna >>>
5. Zrazy nadziewane >>>
6. Kurczak po polsku >>>
Reklama

 

Serwis ten ma charakter edukacyjny, nie konsultacyjny.Wydawcy serwisu nie mogą ponosić odpowiedzialności
za błędy ani żadnych konsekwencji wynikających z zastosowania informacji zawartych w tym serwisie.