|
|
KUCHNIA
FRANCUSKA
|
Kuchnia francuska
znana jest z ogromnej różnorodności
lekkich i smakowitych potraw. Smaczne potrawy
powstają przez stosowanie dużej ilości aromatycznych
przypraw - ziół i korzeni. W kuchni francuskiej
znajdziemy różne rodzaje warzyw dostępnych przez
cały rok.
|
|
Warzywa
stosuje się jako dodatki do dań mięsnych lub jako samodzielne
dania podawane w posiłkach.
Najbardziej charakterystyczne warzywa w tej kuchni
to przede wszystkim: szparagi,
karczochy, bakłażany, kabaczki, zielony groszek i wiele odmian zielonej
sałaty. Zielone sałaty to codzienność we Francji. Podaje się je jako samodzielne
danie przyprawione oliwą i octem, a często z dodatkiem czosnku.
|
W kuchni francuskiej potrawy sporządza
się stosując: gotowanie, smażenie, pieczenie
i duszenie.
Zupy we francuskim menu są podawane tylko
do drugiego posiłku w ciągu dnia, tj. do wieczornego
obiadu i to w małych ilościach. Zakąski dzieli
się na zimne i gorące. Kuchnia francuska słynna
jest z wielu wspaniałych zimnych i gorących
sosów.Kuchnia francuska znana z różnych gatunków
serów i win.W kuchni tej znajdziemy również
wiele gatunków ryb morskich i słodkowodnych.
Często spożywa się skorupiaki (kraby, homary,
langusty, krewetki, raki) i mięczaki (ostrygi,
ślimaki). Zaś najbardziej cenionym mięsem przez
Francuzów jest baranina oraz wołowina. Desery
są podawane na zakończenie posiłku. Nie możemy
zapomnieć o serach oraz winach z
których kuchnia francuska słynie.
|
|
|
|
 |
|
|
 |
|
|