Poradniki
- Poznaj swoje ciało
- Zdrowie
- Dziecko
- Uroda
- Kuchnia
Kuchnia
-
-
-
-
-
-
 
  Amoniaczki
  Chrust
  Ciasteczk kruche
  Gruszka pięknej Heleny
  Lukier białkowy
  Makownik
  Murzynek
  Pączki drożdżowe
  Pączki serowe
  Pierniczki
  Polewa kakaowa
  Sernik na zimno
  Rolada biszkoptowa
GRUSZKA PIĘKNEJ HELENY

Porcja dla 5 osób
gruszki
woda
lody waniliowe
cukier
czekolada
cukier waniliowy

2,5 szt.
500 cm3
250 g
100 g
200 g
50 g



Gruszki umyć, obrać, przepołowić, usunąć gniazda nasienne. Z wody, cukru i cukru waniliowego ugotować syrop, włożyć gruszki i gotować około 10 minut. Miękkie gruszki wyjąć, oziębić. Czekoladę rozdrobnić i rozpuścić w rondelku z niewielką ilością wody. W szklanych pucharkach układać lody, na nich kłaść połówki gruszek, polać sosem czekoladowym.

Polecamy
1. Pączki drożdżowe >>>
2. Sernik na zimno >>>
3. Chrust >>>
4. Zupa piwna >>>
5. Zrazy nadziewane >>>
6. Kurczak po polsku >>>
Reklama

 

Serwis ten ma charakter edukacyjny, nie konsultacyjny.Wydawcy serwisu nie mogą ponosić odpowiedzialności
za błędy ani żadnych konsekwencji wynikających z zastosowania informacji zawartych w tym serwisie.