Poradniki
- Poznaj swoje ciało
- Zdrowie
- Dziecko
- Uroda
- Kuchnia
Kuchnia
-
-
-
-
-
-
 
  Amoniaczki
  Chrust
  Ciasteczk kruche
  Gruszka pięknej Heleny
  Lukier białkowy
  Makownik
  Murzynek
  P±czki drożdżowe
  P±czki serowe
  Pierniczki
  Polewa kakaowa
  Sernik na zimno
  Rolada biszkoptowa
PIERNICZKI

m±ka pszenna
margaryna
miód
cukier puder
cukier na karmel
jaja
soda oczyszczona
przyprawy do piernika
tłuszcz na blachy
500 g
60 g
250 g
100 g
20 g
2 szt.
10 g
10 g


Miód i cukier zagotować, dodać przyprawy i ostudzić. Cukier na karmel zrumienić silnie, dodać 4 łyżki wody, zagotować. Na stolnicę przesiać m±kę, pozostawić trochę do podsypywania w trakcie pracy. Dodać margarynę i rozetrzeć wraz z m±k±. Dodać przesiany cukier puder i sodę oraz jaja. Dołożyć karmel i miód. Wszystko zarobić. Wyrobione ciasto rozwałkować na grubo¶ć 5 mm. Formować różnymi foremkami. Wykrojone caisteczka posmarować białkiem, posypać cukrem kryształem i orzechami. Piec w dobrze nagrznym piekarniku ( 200 stopn C) około 15 - 20 minut. Po wystygnęciu można posmarować lukrem zabarwinym barwnikami i posypać cukiereczkami wg upodobania.
Polecamy
1. P±czki drożdżowe >>>
2. Sernik na zimno >>>
3. Chrust >>>
4. Zupa piwna >>>
5. Zrazy nadziewane >>>
6. Kurczak po polsku >>>
Reklama

 

Serwis ten ma charakter edukacyjny, nie konsultacyjny.Wydawcy serwisu nie mog± ponosić odpowiedzialno¶ci
za błędy ani żadnych konsekwencji wynikaj±cych z zastosowania informacji zawartych w tym serwisie.