m±ka
pszenna
margaryna
miód
cukier puder
cukier na karmel
jaja
soda oczyszczona
przyprawy do piernika
tłuszcz na blachy
500 g
60 g
250 g
100 g
20 g
2 szt.
10 g
10 g
Miód
i cukier zagotować, dodać przyprawy i ostudzić.
Cukier na karmel zrumienić silnie, dodać 4
łyżki wody, zagotować. Na stolnicę przesiać
m±kę, pozostawić trochę do podsypywania w trakcie
pracy. Dodać margarynę i rozetrzeć wraz z m±k±.
Dodać przesiany cukier puder i sodę oraz jaja.
Dołożyć karmel i miód. Wszystko zarobić. Wyrobione
ciasto rozwałkować na grubo¶ć 5 mm. Formować
różnymi foremkami. Wykrojone caisteczka posmarować
białkiem, posypać cukrem kryształem i orzechami.
Piec w dobrze nagrznym piekarniku ( 200 stopn
C) około 15 - 20 minut. Po wystygnęciu można
posmarować lukrem zabarwinym barwnikami i posypać
cukiereczkami wg upodobania.
Serwis ten ma charakter
edukacyjny, nie konsultacyjny.Wydawcy serwisu nie mog± ponosić odpowiedzialno¶ci
za błędy ani żadnych konsekwencji wynikaj±cych z zastosowania informacji zawartych
w tym serwisie.