Poradniki
- Poznaj swoje ciało
- Zdrowie
- Dziecko
- Uroda
- Kuchnia
Kuchnia
-
-
-
-
-
-
 
  Amoniaczki
  Chrust
  Ciasteczk kruche
  Gruszka pięknej Heleny
  Lukier białkowy
  Makownik
  Murzynek
  P±czki drożdżowe
  P±czki serowe
  Pierniczki
  Polewa kakaowa
  Sernik na zimno
  Rolada biszkoptowa
CIASTECZKA Z AMONIAKIEM

m±ka pszenna
m±ka ziemniaczana
cukier puder
żółtka
margaryna
amoniak
cukier waniliowy
mleko
białko
orzechy
cukier kryształ
500 g
250 g
200 g
3 szt.
250 g
10 g
1 opakowanie.
1/2 szkl.




Na stolnicy przesiać m±kę pszenn± i ziemniaczan±, pozostawić trochę do podsypywania w trakcie pracy. Dodać margarynę i rozetrzeć wraz z m±k±. Dodać przesiany cukier puder, żółtka, cukier waniliowy i amoniak rozpuszczony w ostatniej chwili w 1/2 szklanki podgrzanego mleka. Wszystko zarobić i pozostawić na 15 minut. Następnie ciasto rozwałkować na grubo¶ć 5 mm i formować różnymi foremkami. Wykrojone ciasteczka posmarować białkiem, posypać cukrem kryształem i orzechami. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku ( 200 stopni C). Ciasteczka powinny mieć kolor złoty.
Polecamy
1. P±czki drożdżowe >>>
2. Sernik na zimno >>>
3. Chrust >>>
4. Zupa piwna >>>
5. Zrazy nadziewane >>>
6. Kurczak po polsku >>>
Reklama

 

Serwis ten ma charakter edukacyjny, nie konsultacyjny.Wydawcy serwisu nie mog± ponosić odpowiedzialno¶ci
za błędy ani żadnych konsekwencji wynikaj±cych z zastosowania informacji zawartych w tym serwisie.