mąka
żółtka
ocet
masło
śmietana kwaśna
tłuszcz do smażenia
300
g
6 szt.
1 łyżka
1 łyżka
4 łyzki
wg potrzeby
Na stolnicy:
do przesianej mąki dodać masło i rozdrobnić, kolejno
dodać żółtka jaj, ocet, śmietanę i zarobić, nie
wyrabiać. Pozostawić na 1 godzinę w lodówce. Następnie
ciasto rozwałkować i wykrawać wąskie paski ( 15
cm długości i 2 cm szerokości). Środek każdego
paska przeciąć. Jeden koniec paska przełożyć przez
wyciętą dziurę. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu.
Posypać cukrem pudrem.
Serwis ten ma charakter
edukacyjny, nie konsultacyjny.Wydawcy serwisu nie mogą ponosić odpowiedzialności
za błędy ani żadnych konsekwencji wynikających z zastosowania informacji zawartych
w tym serwisie.