Poradniki
- Poznaj swoje ciało
- Zdrowie
- Dziecko
- Uroda
- Kuchnia
Kuchnia
-
-
-
-
-
-
 
  Amoniaczki
  Chrust
  Ciasteczk kruche
  Gruszka pięknej Heleny
  Lukier białkowy
  Makownik
  Murzynek
  Pączki drożdżowe
  Pączki serowe
  Pierniczki
  Polewa kakaowa
  Sernik na zimno
  Rolada biszkoptowa
KRUCHE CIASTECZKA

mąka
margaryna
cukier puder
cukier waniliowy
śmietana
jaja
cukier kryształ
orzechy
500 g
250 g
100 g
10 g
3 łyżki
3 szt.
200 g
50 g


Na stolnicy: przesiać mąkę, dodać margarynę i posiekać, dodać przesiany cukier puder. Następnie rozbić jaja, sprawdzić ich świeżość i dodać do ciasta. Zarobić, nie wyrabiać. Ciasto schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Następnie ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm. Wycinać kółka lub inne kształty. Posmarować białkiem jaja i posypać cukrem kryształem i orzechami. Wysmarować blachę tłuszczem i układać ciasto na blasze. Piec w nagrzanym do 200 - 220 stopni C piekarnik .
Drobne ciasteczka pieką się szybko ( na początku około 20 minut, ale później gdy piekarnik jest bardzo dobrze nagrzany czas pieczenia się skraca). Ciasteczka powinny mieć złoty kolor.
Polecamy
1. Pączki drożdżowe >>>
2. Sernik na zimno >>>
3. Chrust >>>
4. Zupa piwna >>>
5. Zrazy nadziewane >>>
6. Kurczak po polsku >>>
Reklama

 

Serwis ten ma charakter edukacyjny, nie konsultacyjny.Wydawcy serwisu nie mogą ponosić odpowiedzialności
za błędy ani żadnych konsekwencji wynikających z zastosowania informacji zawartych w tym serwisie.