Sporządzić
ciasto drożdżowe, przykryć czystą ściereczką i
pozostawić do wyrośnięcia. Mak zalać wrzątkiem
i gotować na małym ogniu, aż zmięknie. Przecedzić
mak i pozostawić do ostygnięcia. Następnie mak
przekręcić przez maszynkę i połączyć z cukrem,
białkami i tłuszczem. Wymieszać bardzo dokładnie.
Dodać do masy makowej pokrojoną skórkę pomarańczową
oraz opłukane wcześniej rodzynki. Ciasto wyrośnięte
podzielić na dwie części. Rozwałkować obie połowy
na grubość 1 centymetra. Na rozwałkowany prostokąt
wyłożyć masę makową, równo rozsmarować i zwinąć
w rulon. Zawinąć w pergamin ( posmarowany tłuszczem)
wcześnie wycięty na długość blachy i szerokość
około 30 cm. Przełożyć na blachę i pozostawić
do wyrośnięcia. Piec około 50 minut w piekarniku
rozgrzanym do 200 stopni C. Po wystudzeniu posypać
cukrem pudrem lub polać lukrem lub polewą kakaową.
Serwis ten ma charakter
edukacyjny, nie konsultacyjny.Wydawcy serwisu nie mogą ponosić odpowiedzialności
za błędy ani żadnych konsekwencji wynikających z zastosowania informacji zawartych
w tym serwisie.