Poradniki
- Poznaj swoje ciało
- Zdrowie
- Dziecko
- Uroda
- Kuchnia
Kuchnia
-
-
-
-
-
-
 
  Amoniaczki
  Chrust
  Ciasteczk kruche
  Gruszka pięknej Heleny
  Lukier białkowy
  Makownik
  Murzynek
  Pączki drożdżowe
  Pączki serowe
  Pierniczki
  Polewa kakaowa
  Sernik na zimno
  Rolada biszkoptowa
MAKOWNIK

Ciasto do makownika
mąka
drożdże
mleko
cukier
żółtka
tłuszcz
sól
tłuszcz do
smarowania pergaminu
500 g
40 g
1/3 szklanki
50 g
3 szt.
60 g
3 g
10 g


Masa do makownika
mak
masło
białko
cukier
miód
rodzynki
skórka pomarańczowa
300 g
30 g
1 szt.
200 g
50 g
60 g
50 g
 
Sporządzić ciasto drożdżowe, przykryć czystą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Mak zalać wrzątkiem i gotować na małym ogniu, aż zmięknie. Przecedzić mak i pozostawić do ostygnięcia. Następnie mak przekręcić przez maszynkę i połączyć z cukrem, białkami i tłuszczem. Wymieszać bardzo dokładnie. Dodać do masy makowej pokrojoną skórkę pomarańczową oraz opłukane wcześniej rodzynki. Ciasto wyrośnięte podzielić na dwie części. Rozwałkować obie połowy na grubość 1 centymetra. Na rozwałkowany prostokąt wyłożyć masę makową, równo rozsmarować i zwinąć w rulon. Zawinąć w pergamin ( posmarowany tłuszczem) wcześnie wycięty na długość blachy i szerokość około 30 cm. Przełożyć na blachę i pozostawić do wyrośnięcia. Piec około 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem lub polać lukrem lub polewą kakaową.
Polewa kakaowa >>>
Lukier białkowy >>>
Polecamy
1. Pączki drożdżowe >>>
2. Sernik na zimno >>>
3. Chrust >>>
4. Zupa piwna >>>
5. Zrazy nadziewane >>>
6. Kurczak po polsku >>>
Reklama

 

Serwis ten ma charakter edukacyjny, nie konsultacyjny.Wydawcy serwisu nie mogą ponosić odpowiedzialności
za błędy ani żadnych konsekwencji wynikających z zastosowania informacji zawartych w tym serwisie.