Poradniki
- Poznaj swoje ciało
- Zdrowie
- Dziecko
- Uroda
- Kuchnia
Kuchnia
-
-
-
-
-
-
 
  Amoniaczki
  Chrust
  Ciasteczk kruche
  Gruszka pięknej Heleny
  Lukier białkowy
  Makownik
  Murzynek
  Pączki drożdżowe
  Pączki serowe
  Pierniczki
  Polewa kakaowa
  Sernik na zimno
  Rolada biszkoptowa
MURZYNEK

1 kostka margaryny
1 1/2 szklanka cukru
4 łyżki kakao
1/2 szklanka wody
Składniki połączyć w garnku. Postawić garnek na ogniu
i mieszać . Rozpuszczone
składniki przestudzić.

mąki
jajka
proszku do pieczenia
aromat

2 szklank
4 szt.
2 płaskie łyżki



Ubić pianę z białek. Do rozpuszczonych i przestudzonych składników dodajemy żółtka jaja kurzych, aromat, proszek do pieczenia oraz przesianą mąkę. Na koniec wszystkie składniki łączymy ruchem okrężnym z ubitą pianą z białek. Wysmarowaną tłuszczem blachę posypujemy bułką tartą. Na tak przygotowaną blachę wylewamy ciasto. Pieczemy we wcześniej podgrzanym piekarniku.
Murzynek lubi temperaturę około 160 stopni. Pieczemy około 40 minut. Po upieczeniu ciasta polewamy polewą kakaową i posypujemy kokosem.


Polewa kakaowa>>>
Polecamy
1. Pączki drożdżowe >>>
2. Sernik na zimno >>>
3. Chrust >>>
4. Zupa piwna >>>
5. Zrazy nadziewane >>>
6. Kurczak po polsku >>>
Reklama

 

Serwis ten ma charakter edukacyjny, nie konsultacyjny.Wydawcy serwisu nie mogą ponosić odpowiedzialności
za błędy ani żadnych konsekwencji wynikających z zastosowania informacji zawartych w tym serwisie.