mąka
drożdże
mleko
żółtka
sól
cukier waniliowy
margaryna lub masło
marmolada
pomada
olej do smażenia
500
g
50 g
1/3 szklanki
6 szt.
4 g
10 g
80 g
150 g
200 g
1000 g
Sporządzić
ciasto drożdżowe. Rozwałkować ciasto na stolnicy
i wykrawać z niego krążki (można posłużyć się
szklanką). Nałożyć na każdy krążek marmoladę,
połączyć rogi jak do pierogów i uformować kulki.
Pozostawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu,
oczyścić pozostałość z mąki i smażyć na rozgrzanym
tłuszczu. Obracać pączki w trakcie smażenia.
Pączki mają przybrać jasnobrązowy kolor. Po
wystygnięciu pączki można posypać cukrem lub
polukrować.
Serwis
ten ma charakter edukacyjny, nie konsultacyjny.Wydawcy serwisu nie mogą
ponosić odpowiedzialności
za błędy ani żadnych konsekwencji wynikających z zastosowania informacji
zawartych w tym serwisie.