Poradniki
- Poznaj swoje ciało
- Zdrowie
- Dziecko
- Uroda
- Kuchnia
Kuchnia
-
-
-
-
-
-
 
  Amoniaczki
  Chrust
  Ciasteczk kruche
  Gruszka pięknej Heleny
  Lukier białkowy
  Makownik
  Murzynek
  P±czki drożdżowe
  P±czki serowe
  Pierniczki
  Polewa kakaowa
  Sernik na zimno
  Rolada biszkoptowa
ROLADA BISZKOPTOWA

jaja
cukier kryształ
m±ka
marmolada
cukier puder
proszek do pieczenia
pergamin
tłuszcz do blachy
4 szt.
80 g
100 g
160 g
do posypania
1 łyżeczka



Białko oddzielić od żółtek. Z białek ubić pianę. Po kilku minutach ubijania dodawać po łyżce cukru. Do utrwalonej piany dodać żółtka i lekko wymieszać ruchami okrężnymi. Następnie dodawać przesian± m±kę wraz z proszkiem do pieczenia. Wyłożyć blachę papierem pergaminowym, cienko posmarować go tłuszczem. Wyłożyć delikatnie ciasto biszkoptowe na papier i dokładnie wyrównać. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku o temperaturze około 180 stopni C. Nie doprowadzić do wysychania brzegów ciasta. Upieczone ciasto wyj±ć, zdj±ć pergamin. Położyć ciasto na czyst± ¶ciereczkę i delikatnie zwin±ć w rulon. Pozostawić tak do wystygnięcia. Następnie odwin±ć ¶ciereczkę wraz z ciastem, wysmarować marmolad± lub innym kremem i lekko, ale dokładnie zawin±ć. Wykończyć cukrem pudrem lub polew± wg upodobania.
Polewa kakaowa >>>
Lukier białkowyy >>>
Polecamy
1. P±czki drożdżowe >>>
2. Sernik na zimno >>>
3. Chrust >>>
4. Zupa piwna >>>
5. Zrazy nadziewane >>>
6. Kurczak po polsku >>>
Reklama

 

Serwis ten ma charakter edukacyjny, nie konsultacyjny.Wydawcy serwisu nie mog± ponosić odpowiedzialno¶ci
za błędy ani żadnych konsekwencji wynikaj±cych z zastosowania informacji zawartych w tym serwisie.