Masa ziemniaczana :
ziemniaki
żółtka
masło
sól, gałka muszkatołowa
1000 g
4 szt.
30 g
Ciasto
parzone :
mąka pszenna
masło
jaja
woda
Sól
150
g
60 g
2 szt.
175 cm3
do smaku
Inne:
tłuszcz
do smażenia
Ziemniaki obrać, ugotować, dokładnie zgnieść,
dodać masło, żółtka i gałkę muszkatołową. Sporządzić
ciasto parzone: wodę zagotować z masłem i solą,
dodać mąkę, gotować wolno, ciągle mieszając;
aż ciasto będzie odchodzić od ścianek naczynia.
Następnie zdjąć z ognia i dodawać kolejno po
jednym z jaj, ciągle ucierając. Przygotowaną
wcześniej masę ziemniaczaną połączyć z ciastem,
dobrze wymieszać i oziębić. Formować małe kulki,
smażyć w dużej ilości tłuszczu na złoty kolor.
Kulki ziemniaczane przed smażeniem można panierować.
Podawać jako dodatek do mięs smażonych i pieczonych.
Serwis ten ma charakter
edukacyjny, nie konsultacyjny.Wydawcy serwisu nie mogą ponosić odpowiedzialności
za błędy ani żadnych konsekwencji wynikających z zastosowania informacji zawartych
w tym serwisie.