Poradniki
- Poznaj swoje ciało
- Zdrowie
- Dziecko
- Uroda
- Kuchnia
Kuchnia
-
-
-
 
  Filet z kurczaka
  Mielone z jajkiem
  Polędwica z pieczarkami
  Przysmak z ziemniaków
  Rybne kotleciki
-
-
-
PRZYSMAK Z ZIEMNIAKÓW

Porcja dla 4 osób
Masa ziemniaczana :
ziemniaki
żółtka
masło
sól, gałka muszkatołowa


1000 g
4 szt.
30 g

Ciasto parzone :
mąka pszenna
masło
jaja
woda
Sól

150 g
60 g
2 szt.
175 cm3
do smaku
Inne:
tłuszcz do smażenia
 


Ziemniaki obrać, ugotować, dokładnie zgnieść, dodać masło, żółtka i gałkę muszkatołową. Sporządzić ciasto parzone: wodę zagotować z masłem i solą, dodać mąkę, gotować wolno, ciągle mieszając; aż ciasto będzie odchodzić od ścianek naczynia. Następnie zdjąć z ognia i dodawać kolejno po jednym z jaj, ciągle ucierając. Przygotowaną wcześniej masę ziemniaczaną połączyć z ciastem, dobrze wymieszać i oziębić. Formować małe kulki, smażyć w dużej ilości tłuszczu na złoty kolor. Kulki ziemniaczane przed smażeniem można panierować. Podawać jako dodatek do mięs smażonych i pieczonych.

Polecamy
1. Pączki drożdżowe >>>
2. Sernik na zimno >>>
3. Chrust >>>
4. Zupa piwna >>>
5. Zrazy nadziewane >>>
6. Kurczak po polsku >>>
Reklama

 

Serwis ten ma charakter edukacyjny, nie konsultacyjny.Wydawcy serwisu nie mogą ponosić odpowiedzialności
za błędy ani żadnych konsekwencji wynikających z zastosowania informacji zawartych w tym serwisie.