Cholesterol jest wytwarzany w organizmie każdego
człowieka i jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania
organizmu. Nadmiar jego zwiększa jednak ryzyko zachorowań
na miażdżycę, zawały oraz choroby nowotworowe.Rozróżniamy
dwie grupy cholesterolu.
|
Cholesterol
LDL tak zwany "zły
cholesterol" i
cholesterol HDL tzw. "dobry cholesterol". |
|
LDL czyli
lipoproteiny o niskiej gęstości - "zły cholesterol" przenosi
około 60 % cholesterolu we krwi i powoduje, że odkłada
się on w ścianach tętnic w postaci blaszek. Stwarza tym
zagrożenie zachorowania na miażdżycę. Jego poziom podniesiemy
wraz z dostarczaniem nasyconych kwasów tłuszczowych,
znajdujących się w produktach pochodzenia zwierzęcego.
Natomiast można
go obniżyć spożywając niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe,
które znajdziemy w produktach pochodzenia roślinnego. |
HDL czyli lipoproteiny
o wysokiej gęstości - "dobry
cholesterol" przenosi około 20 % cholesterolu
we krwi i rozpuszcza blaszki w ścianie tętnic. Tak
więc działa całkowicie odwrotnie niż "zły cholesterol",
a tym samym zapobiega zawałom, udarom mózgu czy nowotworom. |
|
Do
wzrostu cholesterolu we krwi przyczynia się: |
-
dieta przeważająca w produkty pochodzenia zwierzęcego |
-
potrawy smażone, kawa |
-
palenie papierosów |
- stres,
siedzący tryb życia |
- środki
antykoncepcyjne |
|
Osoby o wysokim
LDL są bardziej zagrożone schorzeniom naczyniowym. Zaleca
się, aby już dwudziestolatki badały poziom cholesterolu
we krwi, a później powtarzały te badania co 4 lata. Te
badania profilaktyczne zapobiegają zawałowi i udarowi mózgu.
Znajomość poziomu cholesterolu we krwi jak i innych badań
krwi to również komfort psychiczny, pozwalający panować
nad własnym zdrowiem.
|
Norma ogólnego
poziomu cholesterolu we krwi nie powinna przekraczać 200
mg/dl.
Norma poziomu cholesterolu HDL nie powinna być niższa od 35 mg/dl. |