Poradniki
- Poznaj swoje ciało
- Zdrowie
- Dziecko
- Uroda
- Kuchnia
Zdrowie
 
  Białka
  Węglowodany
  Tłuszcze
 
  Witaminy
 
Wit. rozpuszczalne
w tłuszczach:
 
  wit. D
  wit. E
  wit. K
 
Wit. rozpuszczalne
w wodzie:
  wit. B1
  wit. B2
  wit. B6
  wit. B12
  wit. PP
  wit. C
WITAMINA A

Witamina A zalicza się do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Jest przeciwutleniaczem i zapobiega utlenianiu związków tłuszczowych.
Wyróżniamy witaminę A i prowitaminę witaminy A zwaną beta karotenem. Witamina A może być magazynowana w organizmie i nie wymaga codziennego uzupełniania.
Niedobór tłuszczów, bądź nieprawidłowe wchłanianie tłuszczów, może powodować nieprawidłowe wchłanianie w organizmie witaminy A.
Witamina A najkorzystniej działa wraz z witaminami: B, D, E oraz z cynkiem i fosforem. Zażywanie leków obniżających cholesterol zwiększa zapotrzebowanie na witaminę A.

WITAMINA A

Dzienne zapotrzebowanie 5 000 j.m
Źródła pokarmowe Jaja, wątroba, tran, produkty mleczne oraz, jako prowitamina karoten, marchew i pomidory
Rola w organizmie Odpowiada za prawidłowe widzenie o zmroku i prawidłowy stan naskórka. Dzieci z niedoborem witaminy A rosną nieprawidłowo.
Awitaminoza Kurza ślepota" (niedowidzenie o zmierzchu), zmiany skórne
Hiperwitaminoza Zmiany skórne
Polecamy
1. Stan zapalny zatok >>>
2. Cholesterol >>>
3. Witamina A >>>
5. Różyczka >>>
Reklama

 

Serwis ten ma charakter edukacyjny, nie konsultacyjny.Wydawcy serwisu nie mogą ponosić odpowiedzialności
za błędy ani żadnych konsekwencji wynikających z zastosowania informacji zawartych w tym serwisie.