|
|
WITAMINA
A |
Witamina A zalicza
się do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Jest
przeciwutleniaczem i zapobiega utlenianiu związków tłuszczowych.
Wyróżniamy witaminę A i prowitaminę witaminy A zwaną beta karotenem. Witamina
A może być magazynowana w organizmie i nie wymaga codziennego uzupełniania.
|
|
Niedobór
tłuszczów, bądź nieprawidłowe wchłanianie tłuszczów,
może powodować nieprawidłowe wchłanianie w organizmie
witaminy
A.
Witamina A najkorzystniej działa wraz z witaminami: B,
D, E oraz z cynkiem i fosforem. Zażywanie leków obniżających
cholesterol zwiększa zapotrzebowanie na witaminę A.
|
|
|
Dzienne zapotrzebowanie |
5 000 j.m |
Źródła pokarmowe |
Jaja, wątroba, tran,
produkty mleczne oraz, jako prowitamina karoten,
marchew i pomidory |
Rola w organizmie |
Odpowiada za prawidłowe
widzenie o zmroku i prawidłowy stan naskórka.
Dzieci z niedoborem witaminy A rosną nieprawidłowo. |
Awitaminoza |
Kurza ślepota" (niedowidzenie
o zmierzchu), zmiany skórne |
Hiperwitaminoza |
Zmiany skórne |
|
|
|
 |
|
|
 |
|
|