Poradniki
- Poznaj swoje ciało
- Zdrowie
- Dziecko
- Uroda
- Kuchnia
Zdrowie
 
  Białka
  Węglowodany
  Tłuszcze
 
  Witaminy
 
Wit. rozpuszczalne
w tłuszczach:
 
  wit. D
  wit. E
  wit. K
 
Wit. rozpuszczalne
w wodzie:
  wit. B1
  wit. B2
  wit. B6
  wit. B12
  wit. PP
  wit. C
WITAMINA B12

Należy do witamin rozpuszczalnych w wodzie i jest skuteczna w bardzo małych dawkach.
Witamina B12 wchłania się w jelicie cienkim. Do prawidłowego jej wchłaniania potrzebne jest połączenie z tak zwanym czynnikiem wewnętrznym, wydzielanym w żołądku, oraz z jonami wapnia.
Prawidłowo działająca tarczyca ułatwia wchłanianie witaminy B12.
Czynnikami szkodliwymi dla wit. B12 jest kwasy, woda, światło słoneczne, alkohol, estrogeny, tabletki nasenne.
Podanie wit. B12 z kwasem foliowym regeneruje siły organizmu.
 

WITAMINA B12( Cyjanokobalamina)

Dzienne zapotrzebowanie 2 mcg
Źródła pokarmowe
ZWIERZĘCE : wątroba, nerki, mięczaki, chuda wołowina, cielęcina, baranina, jaja, sery
Rola w organizmie

Bierze udział metabolizmie aminokwasów pobudza erytropoezę. Bierze udział w wytwarzaniu krwinek czerwonych, a więc zapobiega niedokrwistości. Wpływa na wzrost. Zwiększa apetyt u dzieci, zwiększa energię, uspokaja. Utrzymuje sprawność układu nerwowego. Poprawia koncentrację i pamięć

Awitaminoza Niedokrwistość. Zaburzenia neurologiczne
Hiperwitaminoza Nieznana
Polecamy
1. Stan zapalny zatok >>>
2. Cholesterol >>>
3. Witamina A >>>
5. Różyczka >>>
Reklama

 

Serwis ten ma charakter edukacyjny, nie konsultacyjny.Wydawcy serwisu nie mogą ponosić odpowiedzialności
za błędy ani żadnych konsekwencji wynikających z zastosowania informacji zawartych w tym serwisie.