Należy do witamin
rozpuszczalnych w wodzie i jest skuteczna w bardzo małych
dawkach.
Witamina B12 wchłania się w jelicie cienkim. Do prawidłowego jej wchłaniania
potrzebne jest połączenie z tak zwanym czynnikiem wewnętrznym, wydzielanym w
żołądku, oraz z jonami wapnia.
|
|
Prawidłowo
działająca tarczyca ułatwia wchłanianie witaminy B12.
Czynnikami szkodliwymi dla wit. B12 jest kwasy, woda, światło
słoneczne, alkohol, estrogeny, tabletki nasenne.
Podanie wit. B12 z kwasem foliowym regeneruje siły organizmu.
|
|
WITAMINA
B12( Cyjanokobalamina)
|
Dzienne
zapotrzebowanie |
2 mcg |
Źródła
pokarmowe |
ZWIERZĘCE
: wątroba, nerki, mięczaki, chuda wołowina, cielęcina,
baranina, jaja, sery
|
Rola w organizmie |
Bierze
udział metabolizmie aminokwasów pobudza erytropoezę.
Bierze udział w wytwarzaniu krwinek czerwonych,
a więc zapobiega niedokrwistości. Wpływa na wzrost.
Zwiększa apetyt u dzieci, zwiększa energię, uspokaja.
Utrzymuje sprawność układu nerwowego. Poprawia
koncentrację i pamięć
|
Awitaminoza |
Niedokrwistość.
Zaburzenia neurologiczne |
Hiperwitaminoza |
Nieznana |
|
|
|