Witamina B1 zalicza
się do witamin rozpuszczalnych w wodzie. Nazywana jest "witaminą
nastroju" , gdyż ma korzystne działanie na układ
nerwowy i na funkcjonowanie umysłu.
Nadmiar wit. B1 nie jest gromadzona w organizmie, lecz wydalana. Musi więc być
codziennie dostarczana na nowo.
|
|
Zapotrzebowanie
na tą witaminę wzrasta w chorobie, w sytuacjach stresowych
oraz po zabiegach chirurgicznych. Wysoka temperatura,
kofeina, alkohol, sulfonamidy niszczą witaminę B1. W przypadku
palenia papierosów, nadużywania alkoholu albo spożywania
dużej ilości cukru zapotrzebowanie na witaminę B1 wzrasta.
|
|
Dzienne
zapotrzebowanie |
0,5
mg na 1000 kcal |
Źródła
pokarmowe |
ZWIERZĘCE
: mięso wieprzowe, wątroba, produkty mleczne
ROŚLINNE: rośliny strączkowe, orzechy, otręby, chleb razowy, niełuskany
ryż, orzeszki ziemne
|
Rola w organizmie |
Prawidłowy
stan tkanki nerwowej, metabolizm cukrów i lipidów.
Wspomaga proces wzrostu. Poprawia sprawność umysłową.
Wpływa korzystnie na układ nerwowy, mięśniowy
i na pracę serca
Pomaga zwalczać powietrzną i morską chorobę lokomocyjną. Jest pomocna
w leczeniu półpaśca
|
Awitaminoza |
Beri-beri,
zapalenie wielonerwowe |
Hiperwitaminoza |
Nieznana |
|
|
|