Należy do witamin
rozpuszczalnych w wodzie. Zwana jest również witaminą G.Witamina
B2 nie jest gromadzona w organizmie, tak wiec musi być
regularnie dostarczana w pożywieniu, albo drogą suplementacji.
Witamina B2 nie jest niszczona przez czynniki termiczne i utlenianie. Czynnikami
szkodliwymi dla witaminy B2 są: światło i zawarte w nim promieniowanie ultrafioletowe
oraz woda (wit.B2 ulega rozkładowi w gotującej się wodzie), sulfonamidy, estrogeny,
alkohol.
|
|
Zapotrzebowanie
na nią wzrasta w sytuacjach stresowych, w chorobie wrzodowej,
w przewlekłym ograniczeniu dietetycznym.
|
WITAMINA
B2 (Ryboflawina)
|
Dzienne
zapotrzebowanie |
1,8 mg |
Źródła
pokarmowe |
ZWIERZĘCE
: mleko, ser, jaja, wątroba, serce, mięso
ROŚLINNE: jarzyny liściaste zielone, pieczywo z razowej mąki
|
Rola w organizmie |
Jest
składnikiem enzymów tkankowych.
Wpływa na proces wzrostu i rozrodczość
Pomaga w utrzymaniu zdrowej skóry, paznokci i włosów.Pomaga w leczeniu chorób
jamy ustnej, warg i języka
Poprawia wzrok, łagodzi zmęczenie oczu
Bierze udział wspólnie z innymi
substancjami w metabolizmie
węglowodanów,
tłuszczów
i białek.
|
Awitaminoza |
Zmiany
skórne (łojotok, zajady), zmiany w obrębie rogówki,
światłowstręt |
Hiperwitaminoza |
Nieznana |
|
|
|