Poradniki
- Poznaj swoje ciało
- Zdrowie
- Dziecko
- Uroda
- Kuchnia
Zdrowie
 
  Białka
  Węglowodany
  Tłuszcze
 
  Witaminy
 
Wit. rozpuszczalne
w tłuszczach:
 
  wit. D
  wit. E
  wit. K
 
Wit. rozpuszczalne
w wodzie:
  wit. B1
  wit. B2
  wit. B6
  wit. B12
  wit. PP
  wit. C
WITAMINA B2

Należy do witamin rozpuszczalnych w wodzie. Zwana jest również witaminą G.Witamina B2 nie jest gromadzona w organizmie, tak wiec musi być regularnie dostarczana w pożywieniu, albo drogą suplementacji.
Witamina B2 nie jest niszczona przez czynniki termiczne i utlenianie. Czynnikami szkodliwymi dla witaminy B2 są: światło i zawarte w nim promieniowanie ultrafioletowe oraz woda (wit.B2 ulega rozkładowi w gotującej się wodzie), sulfonamidy, estrogeny, alkohol.
Zapotrzebowanie na nią wzrasta w sytuacjach stresowych, w chorobie wrzodowej, w przewlekłym ograniczeniu dietetycznym.

WITAMINA B2 (Ryboflawina)

Dzienne zapotrzebowanie 1,8 mg
Źródła pokarmowe
ZWIERZĘCE : mleko, ser, jaja, wątroba, serce, mięso
ROŚLINNE: jarzyny liściaste zielone, pieczywo z razowej mąki
Rola w organizmie

Jest składnikiem enzymów tkankowych.
Wpływa na proces wzrostu i rozrodczość
Pomaga w utrzymaniu zdrowej skóry, paznokci i włosów.Pomaga w leczeniu chorób jamy ustnej, warg i języka
Poprawia wzrok, łagodzi zmęczenie oczu
Bierze  udział   wspólnie   z   innymi substancjami   w   metabolizmie węglowodanów, tłuszczów i białek.

Awitaminoza Zmiany skórne (łojotok, zajady), zmiany w obrębie rogówki, światłowstręt
Hiperwitaminoza Nieznana
Polecamy
1. Stan zapalny zatok >>>
2. Cholesterol >>>
3. Witamina A >>>
5. Różyczka >>>
Reklama

 

Serwis ten ma charakter edukacyjny, nie konsultacyjny.Wydawcy serwisu nie mogą ponosić odpowiedzialności
za błędy ani żadnych konsekwencji wynikających z zastosowania informacji zawartych w tym serwisie.