Poradniki
- Poznaj swoje ciało
- Zdrowie
- Dziecko
- Uroda
- Kuchnia
Zdrowie
 
  Białka
  Węglowodany
  Tłuszcze
 
  Witaminy
 
Wit. rozpuszczalne
w tłuszczach:
 
  wit. D
  wit. E
  wit. K
 
Wit. rozpuszczalne
w wodzie:
  wit. B1
  wit. B2
  wit. B6
  wit. B12
  wit. PP
  wit. C
WITAMINA B6

Należy do witamin rozpuszczalnych w wodzie. Wydzielana jest z moczem w ciągu 8 godzin od chwili przyjęcia. Musi być uzupełniana. Zapotrzebowanie na nią wzrasta przy diecie wysokobiałkowej. Jest potrzebna do produkcji przeciwciał i krwinek czerwonych.
Konieczna jest do produkcji kwasu solnego i wchłaniania magnezu.
Czynnikami szkodliwymi wit.B6 jest długotrwałe przechowywanie produktów, przechowywanie w puszkach, pieczenie i duszenie mięsa, mrożenie owoców i warzyw, alkohol, estrogeny.
W trakcie leczenia penicyliną należy podawać choremu wit. B6
Witamina B6 obniża u cukrzyków zapotrzebowanie na insulinę.

WITAMINA B6 (Pirydoksyna)

Dzienne zapotrzebowanie 2 mg
Źródła pokarmowe
ZWIERZĘCE : mięso, wątroba, nerki, w niewielkiej ilości w mleku
ROŚLINNE: kiełki przenicy, pieczywo razowe, orzeszki ziemne, kukurydza, drożdże piwne, soja, melon, kapusta
Rola w organizmie

Stanowi grupy prostetyczne niektórych enzymów. Bierze udział we wchłanianiu białek i tłuszczów. Przeciwdziała zaburzeniom nerwowym i zmianom skórnym. Łagodzi nudności. Bierze udział w syntezie kwasów nukleinowych, zapobiegającym starzeniu się organizmu
Osłabia nocne kurczenie mięśni, zmniejsza drętwienia oraz działa korzystnie w niektórych rodzajach zapalenia nerwów obwodowych. Działa moczopędnie.

Awitaminoza Zmiany w szpiku kostnym
Hiperwitaminoza Nieznana
Polecamy
1. Stan zapalny zatok >>>
2. Cholesterol >>>
3. Witamina A >>>
5. Różyczka >>>
Reklama

 

Serwis ten ma charakter edukacyjny, nie konsultacyjny.Wydawcy serwisu nie mogą ponosić odpowiedzialności
za błędy ani żadnych konsekwencji wynikających z zastosowania informacji zawartych w tym serwisie.