|
|
WITAMINA
B6 |
Należy do witamin
rozpuszczalnych w wodzie. Wydzielana jest z moczem w ciągu
8 godzin od chwili przyjęcia. Musi być uzupełniana. Zapotrzebowanie
na nią wzrasta przy diecie wysokobiałkowej. Jest potrzebna
do produkcji przeciwciał i krwinek czerwonych.
|
|
Konieczna
jest do produkcji kwasu solnego i wchłaniania magnezu.
Czynnikami szkodliwymi wit.B6 jest długotrwałe przechowywanie
produktów, przechowywanie w puszkach, pieczenie i duszenie
mięsa, mrożenie owoców i warzyw, alkohol, estrogeny.
W trakcie leczenia penicyliną należy podawać choremu wit.
B6
Witamina B6 obniża u cukrzyków zapotrzebowanie na insulinę.
|
WITAMINA
B6 (Pirydoksyna)
|
Dzienne
zapotrzebowanie |
2 mg |
Źródła
pokarmowe |
ZWIERZĘCE
: mięso, wątroba, nerki, w niewielkiej ilości
w mleku
ROŚLINNE: kiełki przenicy, pieczywo razowe, orzeszki ziemne, kukurydza, drożdże
piwne, soja, melon, kapusta
|
Rola w organizmie |
Stanowi
grupy prostetyczne niektórych enzymów. Bierze
udział we wchłanianiu białek i tłuszczów. Przeciwdziała
zaburzeniom nerwowym i zmianom skórnym. Łagodzi
nudności. Bierze udział w syntezie kwasów nukleinowych,
zapobiegającym
starzeniu się organizmu
Osłabia nocne kurczenie mięśni, zmniejsza drętwienia oraz działa korzystnie w
niektórych rodzajach zapalenia nerwów obwodowych. Działa moczopędnie.
|
Awitaminoza |
Zmiany
w szpiku kostnym |
Hiperwitaminoza |
Nieznana |
|
|
|
 |
|
|
 |
|
|