|
|
WITAMINA
E |
Witamina E jest
witaminą rozpuszczalną w tłuszczach. Jest przeciwutleniaczem
i zapobiega utlenianiu się związków tłuszczowych. Wskazane
jest podawanie selenu wraz z witamina E. Witamina E jest
bardzo krótko przechowywana w organizmie. Jeśli spożywa
się wodę chlorowaną to zapotrzebowanie na witaminę E jest
większe. Również zwiększeniu dawek wit. E wymagają kobiety
spodziewające się dziecka (witamina E zabezpiecz przed
poronieniem). Kobiety karmiące oraz w okresie menopauzy,
nie powinny zapominać o dostarczaniu odpowiedniej dawki
witaminy E.
|
|
Witamina ta gromadzi się szczególnie w wątrobie, tkance
tłuszczowej, w mięśniach, w mięśniu sercowym, jądrach,
macicy, we krwi oraz w gruczołach hormonalnych.
|
WITAMINA
E ( Alfa-tokoferol
)
|
Dzienne
zapotrzebowanie |
8
- 10 IU |
Źródła
pokarmowe |
ZWIERZĘCE:
watroba, jaja
ROŚLINNE: olej z kiełków pszenicy, zielone jarzyny liściaste, orzechy, warzywa
strączkowe |
Rola w organizmie |
Koenzym
w transporcie elektronów w układzie cytochromów.
Zabezpiecza przed poronieniem.Lagodzi kurcze łydek
Czynnik przeciwmiażdżycowy. Ma współudział w zaopatrywaniu organizm w tlen. Likwiduje
zmęczenie. Wpływa na poprawę wyglądu skóry. Pomocna w oparzeniach. |
Awitaminoza |
Rozdrażnienie,
osłabienie zdolności koncentracji, zaburzenia funkcjonowania
i osłabienie mięśni szkieletowych, rogowacenie
i wczesne starzenie się skóry, gorsze gojenie się
ran, pogorszenie wzroku, niedokrwistość, bezpłodność,
zwiększone ryzyko chorób sercowo-naczyniowych |
Hiperwitaminoza |
Zmęczenie, bóle głowy,
osłabienie mięśni, zaburzenia widzenia |
|
|
|
 |
|
|
 |
|
|