|
|
WITAMINA
K |
Witamin K jest
witaminą rozpuszczalną w tłuszczach. Witaminy K1 i K2 są
głównie produkowane przez bakterie jelitowe. Witamina K3
jest syntetyzowana. Czynniki, które niszczą witaminę K
to promieniowanie rentgenowskie i inne promieniowania,
zamrażanie żywności, aspiryna, zanieczyszczenie środowiska.
|
|
W
przypadku dłuższego stosowania antybiotyków o szerokim
spektrum działania oraz sulfonamidów, może dojść do niedoboru
w organizmie witaminy K.
|
|
Dzienne
zapotrzebowanie |
65
- 80 mcg |
Źródła
pokarmowe |
ZWIERZĘCE:
wątroba
ROŚLINNE: zielone jarzyny liściaste (kapusta, szpinak), kalafiory, soja
|
Rola w organizmie |
Bierze
udział w syntezie protrombiny w wątrobie. Odgrywa
ważną rolę w zapobieganiu krwawieniom wewnętrznym
i krwotokom. Jest czynnikiem zmniejszającym
nadmiernie obfite krwawienia miesiączkowe.
Zapewnia prawidłową krzepliwość krwi
|
Awitaminoza |
Krwawienia
Celiaklia |
Hiperwitaminoza |
Nieznana |
|
|
|
 |
|
|
 |
|
|