Poradniki
- Poznaj swoje ciało
- Zdrowie
- Dziecko
- Uroda
- Kuchnia
Zdrowie
 
  Białka
  Węglowodany
  Tłuszcze
 
  Witaminy
 
Wit. rozpuszczalne
w tłuszczach:
 
  wit. D
  wit. E
  wit. K
 
Wit. rozpuszczalne
w wodzie:
  wit. B1
  wit. B2
  wit. B6
  wit. B12
  wit. PP
  wit. C
WITAMINA K

Witamin K jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach. Witaminy K1 i K2 są głównie produkowane przez bakterie jelitowe. Witamina K3 jest syntetyzowana. Czynniki, które niszczą witaminę K to promieniowanie rentgenowskie i inne promieniowania, zamrażanie żywności, aspiryna, zanieczyszczenie środowiska.
W przypadku dłuższego stosowania antybiotyków o szerokim spektrum działania oraz sulfonamidów, może dojść do niedoboru w organizmie witaminy K.

WITAMINA K

Dzienne zapotrzebowanie 65 - 80 mcg
Źródła pokarmowe
ZWIERZĘCE: wątroba
ROŚLINNE: zielone jarzyny liściaste (kapusta, szpinak), kalafiory, soja
Rola w organizmie

Bierze udział w syntezie protrombiny w wątrobie. Odgrywa ważną rolę w zapobieganiu krwawieniom wewnętrznym i krwotokom. Jest czynnikiem zmniejszającym nadmiernie obfite krwawienia miesiączkowe. Zapewnia prawidłową krzepliwość krwi

Awitaminoza Krwawienia
Celiaklia
Hiperwitaminoza Nieznana
Polecamy
1. Stan zapalny zatok >>>
2. Cholesterol >>>
3. Witamina A >>>
5. Różyczka >>>
Reklama

 

Serwis ten ma charakter edukacyjny, nie konsultacyjny.Wydawcy serwisu nie mogą ponosić odpowiedzialności
za błędy ani żadnych konsekwencji wynikających z zastosowania informacji zawartych w tym serwisie.