Kwas nikotynowy
jest słabym kwasem, łatwo rozpuszczalnym w wodzie i alkoholu.Krystalizuje
w postaci igieł w temperaturze 235,5 - 236,5°C.
|
|
Należy
do najbardziej trwałych witamin, mało wrażliwych na autoklawowanie
(działanie podwyższonego
ciśnienia i temperatury) oraz na działanie tlenu atmosferycznego,
ługów, kwasów i światła.
|
WITAMINA
PP (Niacyna, kwas nikotynowy)
|
Dzienne
zapotrzebowanie |
|
Źródła
pokarmowe |
mięso
i polędwica z piersi kurczaka, wątróbka z kurczaka,
wątroba wieprzowa i wołowa, orzechy arachidowe
ziemniaki, chleb graham, kasza gryczana i jęczmienna,
ryż brązowy, fasola biała, pomidory, ryby (mintaj,
dorsz, śledzie), mięso z piersi indyka
|
Rola w organizmie |
Współdziała
w syntezie hormonów płciowych (estrogeny, progesteron).
Uczestniczy w utrzymaniu odpowiedniego stanu
skóry. Uczestniczy w procesach utleniania i redukcji
w organizmie - jako składnik koenzymów . Uczestniczy
w procesach regulacji poziomu cukru we krwi (produkcja
związków energetycznych) . Uczestniczy w regulacji
poziomu cholesterolu w organizmie . Uczestniczy
w regulacji przepływu krwi w naczyniach
|
Awitaminoza |
Pelagra |
Hiperwitaminoza |
Nieznana |
|
|
|