Poradniki
- Poznaj swoje ciało
- Zdrowie
- Dziecko
- Uroda
- Kuchnia
Zdrowie
 
  Białka
  Węglowodany
  Tłuszcze
 
  Witaminy
 
Wit. rozpuszczalne
w tłuszczach:
 
  wit. D
  wit. E
  wit. K
 
Wit. rozpuszczalne
w wodzie:
  wit. B1
  wit. B2
  wit. B6
  wit. B12
  wit. PP
  wit. C
WITAMINA PP

Kwas nikotynowy jest słabym kwasem, łatwo rozpuszczalnym w wodzie i alkoholu.Krystalizuje w postaci igieł w temperaturze 235,5 - 236,5°C.
Należy do najbardziej trwałych witamin, mało wrażliwych na autoklawowanie (działanie podwyższonego ciśnienia i temperatury) oraz na działanie tlenu atmosferycznego, ługów, kwasów i światła.

WITAMINA PP (Niacyna, kwas nikotynowy)

Dzienne zapotrzebowanie  
Źródła pokarmowe
mięso i polędwica z piersi kurczaka, wątróbka z kurczaka, wątroba wieprzowa i wołowa, orzechy arachidowe
ziemniaki, chleb graham, kasza gryczana i jęczmienna, ryż brązowy, fasola biała, pomidory, ryby (mintaj, dorsz, śledzie), mięso z piersi indyka
Rola w organizmie

Współdziała w syntezie hormonów płciowych (estrogeny, progesteron). Uczestniczy w utrzymaniu odpowiedniego stanu skóry. Uczestniczy w procesach utleniania i redukcji w organizmie - jako składnik koenzymów . Uczestniczy w procesach regulacji poziomu cukru we krwi (produkcja związków energetycznych) . Uczestniczy w regulacji poziomu cholesterolu w organizmie . Uczestniczy w regulacji przepływu krwi w naczyniach

Awitaminoza Pelagra
Hiperwitaminoza Nieznana
Polecamy
1. Stan zapalny zatok >>>
2. Cholesterol >>>
3. Witamina A >>>
5. Różyczka >>>
Reklama

 

Serwis ten ma charakter edukacyjny, nie konsultacyjny.Wydawcy serwisu nie mogą ponosić odpowiedzialności
za błędy ani żadnych konsekwencji wynikających z zastosowania informacji zawartych w tym serwisie.